Vår nya tillsågnings- och bearbetningsmaskin tar fram monteringsfärdiga stommar till lösvirkeshus. Lämna in dinritning eller idé till oss – så levererar vi sågat och tydligt uppmärkt virke till ett helt hus.

Enkelt, snabbt och prisvärt!

En stor del av arbetstiden för alla som bygger i lösvirke går åt till att såga rätt längder på virket och sedan jobba vidare med fräsning, slitsning och borrning med mera. Men nu kan den tiden kapas till ett minimum – tack vare Borgunda Produktions tillsågnings- och bearbetningsmaskin.

– Tidsbesparingen och effektiviseringen är stor och jag är rätt säker på att det här är framtidens sätt att bygga trähus, säger Hans Johansson, VD för Borgunda-koncernen. Den som en gång har testat att bygga på det här sättet vill inte gå tillbaka till det gamla.

– Normalt brukar det ta tolv till fjorton dagar för vana snickare att sätta upp en lösvirkesstomme, men tack vare vårt nya koncept går det på ett par dagar. Det sparar många arbetstimmar både för byggare och slutkunder, säger han.

ATTEFALLSHUS OCH UPPÅT

Byggsystemet med färdigkapad stomme passar för allt ifrån Attefallshus och vanliga villor till parhus och lägenhetshus i tre eller fyra våningar. Eller ladugårdar, garage, gruppboenden och förskolor. Möjligheterna är oändliga.

Under vintern som gått har en av de stora lagerhallarna i Borgunda förvandlats till prefabriceringsanläggning. På ena långsidan står den imponerande ”husroboten”, en 32 meter lång Speed-Cut SC-3 från Hundegger i Bayern i södra Tyskland.

Det här är marknadens bästa maskin för tillsågning av komponenter till regelkonstruktioner, säger Hans Johansson. Den kom hit i tre långtradare vid årsskiftet efter att vi förberett hallen med golvförstärkning och isolering.

– Nu har vi kommit igång med produktion ett par dagar i veckan men räknar med att öka den tiden i takt med att beställningarna droppar in, säger han. Då kan det också bli aktuellt med några nyanställningar. 

Konceptet förenklar många tidsödande arbetsmoment för dig som bygger. Alla delar är avfasade och urfrästa och passar perfekt i varandra utan glipor. Maskinen sågar, fräser och borrar i vilken vinkel som helst.

– Ta till exempel hus med takkupor, säger Hans Johansson. De brukar vara en utmaning, men nu kan du låta oss såga virket så du får alla delar till samtliga kupor. Sedan är det bara att sätta ihop, det blir perfekt!

– Vi har dessutom en konstruktör inhouse, vilket är väldigt smidigt, säger han. Även om de färdigkapade stommarna i första hand kommer att intressera proffsbyggare kan ”normalhändiga” bygga sitt eget hus.

– Du som har spikat ihop din egen altan eller lagt trädäck klarar också det här, tack vare att varenda del är så tydligt uppmärkt, säger Hans Johansson. Vi levererar allt i platta paket och delarna ligger också i den ordningsföljd de ska sättas upp. Det är bara att följa vår montageritning och börja bygga!

HÅLLBART SÄTT ATT BYGGA

Färdigkapad stomme är också ett hållbart sätt att bygga:

– Du får inget spill att ta hand om på byggplatsen, säger Hans Johansson. Vi själva får heller inte mycket spill eftersom maskinen är programmerad att minimera materialåtgången. Den tillverkar många olika komponenter av ett enda långt råvirkesstycke.

SÅ GÅR DET TILL:

1. Du lämnar in en ritning till oss. Det kan vara en detaljerad arkitektritning, en ritning du gjort själv eller en skiss på ett A4-papper. Vi går igenom underlaget tillsammans och sedan återkommer vi med pris.

2. Vi tar fram en detaljerad ritning i 3D, montageritning och konstruktionsritning.

3. Vi tillverkar din stomme i maskinen, som också sorterar allt virke i rätt följdordning och automatiskt märker alla delar med tydlig printertext. Konstruktionsritningen visar i vilken ordning stommen ska monteras och vilken del som ska sitta på vilken plats.

4. Vi packar stommen i platta paket med varje väggsektion för sig. Vi levererar med kranbil och lastar av på angiven plats.

KONTAKTA OSS FÖR UTFÖRLIG INFORMATION

Har du frågor om monteringsfärdiga stommar?

Kontakta Patrik Karlsson hos Borgunda Produktion eller din ordinarie säljkontakt. Du hittar våra kontaktuppgifter till våra medarbetare på borgundaproduktion.se.

VI FIXAR TAKSTOLARNA

Vår tillsågnings- och bearbetningsmaskin använder vi i första hand för att ta fram komponenter till regelkonstruktioner. Men vi ombesörjer givetvis också takstolar till ditt blivande hus. Kontakta oss för att få separat offert på takstolar.

BORGUNDA PRODUKTION AB

Vårt koncept med färdigkapade stommar ligger i det nystartade bolaget Borgunda Produktion AB. Det ingår i Borgunda-koncernen och är ett dotterbolag till Borgunda Bygghandel. För mer information om oss, se borgunda.se.

Lämna kommentar