På Sannakajen i Kristinehamn färdigställs under hösten ett nytt bostadsområde med 26 lägenheter fördelade på tre huskroppar i trä från Borgunda Produktion.

Läget på Sannakajen har det mesta – sjönära men ändå centralt, med promenadstråk och mysiga restauranger alldeles runt knuten. Här byggs nu 26 bostadsrätter på 59 till 105 kvadratmeter, varav mer än tjugo redan är sålda när detta skrivs. Hela bygget genomförs med färdigkapade trästommar från Borgunda.

– Det handlar om nästan 100 kubikmeter på ett bräde, när en vanlig villa brukar landa på 5 eller 6 kubik. Så visst är det stort, men uppdrag av det här slaget dyker ändå upp med jämna mellanrum. Den här gången började det med en förfrågan till vår anläggning i Mariestad, berättar Patrik Carlsson på Borgunda Produktion.

Borgunda Produktion sätter samman byggsatser till det mesta, attefallshus, garage, bostadshus, hallar och till och med broar. Ett projekt av den här omfattningen kräver förstås en hel del planering, men just nu handlar det om att kalkylera rätt. De mycket snabba prisökningarna på insatsmaterial det senaste halvåret gör det svårt att sätta ett konkurrenskraftigt pris, som samtidigt ger förutsättningar för lönsamhet.

”Exakt koll på kostnaderna”

– Vi på Borgunda har nog klarat det besvärliga läget bättre än många andra, eftersom vi köper in stora volymer, har rejäla lagerutrymmen och eget hyvleri. Det ger oss exakt koll på våra kostnader redan från början. Annars skulle det vara lätt att räkna bort sig, menar Patrik.

Färdigkapade stommar förenklar betydligt för den som bygger. När virket levereras i byggsatser ska det i princip inte behövas någon sågning alls ute på arbetsplatsen.

Inte så konstigt att efterfrågan har ökat stadigt sedan produktionsavdelningen drog igång för cirka fyra år sedan.

Enligt kundens önskemål

– Det är bara att följa beskrivningen och skruva eller spika ihop, eftersom alla våra byggsatser tas fram helt enligt kundens önskemål. Vi löser det oavsett om de kommer med en enkel skiss eller färdiga bygglovsritningar. Vi har faktiskt funderingar på att ta fram några standardvarianter på garagesidan, men det ligger lite längre fram i tiden, säger Patrik, som ser fram emot att få se de färdiga husen i Kristinehamn.

Lämna kommentar